Valikko Sulje
Peruuta
Lisää ajoneuvoni Lisää ajoneuvoni
!
Tunnista ajoneuvosi sopivista tuotteista
Vain tänään

Levyjarrut

Levyjarrujen huoltaminen

Autoissa yleisesti käytössä olevista kahdesta jarrutyypistä levyjarru on rumpujarruja tehokkaampi vaihtoehto. Levyjarru on yleinen jarruratkaisu jossa jarrupalat puristuvat levyä vasten, jolloin puristuksesta syntyvä kitka hidastaa auton vauhtia. Levyjarrujen kaksi päätyyppiä ovat mekaaniset ja hydrauliset levyjarrut.

Yleisesti ottaen auton jarrujen huoltaminen säännöllisesti on autoilijan ja muun liikenteen kannalta turvallisuustekijä. Levyjarru on kuluva autonosa ja mekanismi, jota kuten muitakin jarrumalleja tulee huoltaa säännöllisesti. Vaihdon tarpeen määrittelyssä indikaattoreita ovat pidentyneet jarrutusmatkat, heikentynyt ajettavuus, auton viettäminen jompaankumpaan suuntaan, oudot kirskuvat äänet, jarrujen lukkiutuminen jne. Jarruja tulee tarkistaa säännöllisesti ja erikseen määräaikaishuoltojen yhteydessä sekä olosuhteiden vaihtuessa.

Huoltotarpeeseen ja vaihtotarpeeseen vaikuttavat ajotavan ja olosuhteiden lisäksi ajoneuvon muu kunto ja jarruihin kohdistuva ylimääräinen rasitus, osien laatu sekä aiempien huoltojen perusteellisuus. Jarrujen kunto vaikuttaa paitsi suoraan ajettavuuteen ym. Myös auton kokonaiskuormitukseen, muiden osien kestävyyteen, polttoaineen kulutukseen sekä yleiseen huoltotarpeeseen. Useat auton osat akseleista jousitukseen ovat suoraan riippuvaisia kestävyyden osalta jarrujen kunnosta. Levyjarrujen kunnossapidossa olennaista on jarrupalojen kunto ja huoltaminen, yleensä siten että palat vaihdetaan tarvittaessa tasaparein, tasaisen kitkan aikaansaamiseksi.

Tärkein levyjarruja ja niiden osia kuluttava tekijä liittyy eri olosuhteisiin, kosteus ja lämpötilamuutoksiin sekä erilaisiin tiepintojen vaihteluun. Huollettaessa jarruja tai niiden osia vaihdettaessa on huolehdittava jarrujen tasapainottamisesta, ja koko koneiston huoltamisesta samalla kertaa. Epätasaisesti huolletut osat kuluttavat jarruja ja muita auton osia, ja aiheuttavat huoltovälien lyhenemistä. Jarrujen sisäänajo huollon jälkeen sekä tasaista säilytysolosuhteista huolehtiminen pidentävät vaihtoväliä huomattavasti, kuten myös oikea ajotapa. Mister-Auto opastaa osien valinnassa ja jarrujen kunnon ylläpidossa vuosien kokemuksella.

Levyjarrujen osat

Levyjarrujen kuluvia osia ovat jarruhihna, jarrukengät, jarruletku, jarrulevyt, jarrusatulat, jarrupalat ja jarrusylinterit. Lukuisia kuluvia osia sisältävänä mekanismina levyjarrut vaativat siten jatkuvaa ja säännöllistä huoltamista. Uusien varaosien hankkiminen on syytä tehdä yhteistyössä huollon suorittajan sekä varaosatoimittajan kanssa. Mister-Auto takaa toimittamiensa jarrun osien laadun ja kestävyyden ja opastaa oikeiden huoltotoimien valinnassa.

Tavallisimmin jarrulevyjen kuluminen johtuu ajotapaan tai olosuhteisiin liittyvistä tekijöistä. Ruostuminen on kulumisen ohella toinen tavallinen syy jarrujen tai niiden osien vaihdon tarpeelle. Jarrujen kulumista voi siten hidastaa ajotavalla, jarruttamalla ajoissa, siten että jarrujen ylikuumenemista ei tapahdu sekä siten että jarrujen kulutus on tasaista. Jarrujen sisäänajossa vaihdon jälkeen on olennaista muistaa voimakkaiden jarrutusten välttäminen ensimmäisten satojen ajokilometrien aikana. Jarrujen puhdistaminen sekä huollon suorittaminen siten ettei jarrutilaan päädy likaa, pidentää jarrujen käyttöikää.

Kuluneen jarrulevyn tunnistaminen

Tavallisin keino kuluneen levyjarrun tunnistamiseksi on jarrujen laahaamisefektin toteaminen. Mikäli rengas tarkistaessa pyörii korkeintaan yhden kierroksen, jarrulevyssä on mekaaninen vika tai se on kulunut ja on vaihdon tarpeessa. Vaihdon yhteydessä on syytä vaihtaa myös jarrupalat tasapareittain sekä tarkistaa muut jarrujen osat. Jarrun laahatessa vika saattaa olla myös jarrusylinterissä, -letkussa tai jarrupaloissa. Toinen selvä merkki vaihdon tarpeesta on jarrujen ruostuminen.

Mister-Auto opastaa jarruosien valinnassa ja hankinnassa. Sivuston hakukoneen avulla oikeat osat löytyvät nopeasti ja vaivattomasti. Mister-Auto tarjoaa verkon parhaan valikoiman sekä täsmällisen hakukoneen oikean osan valitsemiseksi. Mister-Auton valikoimissa on 300 000 varaosaa ja lisätarviketta, toimitus on nopeaa ja vaivatonta ja palautusoikeus on 15 vrk.

Liittyvät tuotteemme

Lajittele
Tekniset ominaisuudet
Tuotteen kriteerit
TRW
Rear brake pad set TRW - GDB2155

Rear brake pad set
TRW -
Viite: GDB2155

TRW
Front brake pad set (4 pcs) TRW - GDB3332BTE

Front brake pad set (4 pcs)
TRW -
Viite: GDB3332BTE

TRW
Front brake pad set TRW - GDB2169

Front brake pad set
TRW -
Viite: GDB2169

TRW
Brake disc set (2) TRW - DF6584

Brake disc set (2)
TRW -
Viite: DF6584

TRW
Front brake pad set (4 pcs) TRW - GDB3424BTE

Front brake pad set (4 pcs)
TRW -
Viite: GDB3424BTE

TRW
Rear brake pad set (4 pcs) TRW - GDB1621BTE

Rear brake pad set (4 pcs)
TRW -
Viite: GDB1621BTE

TRW
Brake Pad Set TRW - GDB1330

Brake Pad Set
TRW -
Viite: GDB1330

121 arvostelu
TRW
Brake disc set (2) TRW - DF1812

Brake disc set (2)
TRW -
Viite: DF1812

TRW
Brake disc set (2) TRW - DF1876

Brake disc set (2)
TRW -
Viite: DF1876

TRW
Brake disc (per unit) TRW - DF4540S

Brake disc (per unit)
TRW -
Viite: DF4540S

TRW
Brake disc set (2) TRW - DF6270

Brake disc set (2)
TRW -
Viite: DF6270

TRW
Brake disc (per unit) TRW - DF6297S

Brake disc (per unit)
TRW -
Viite: DF6297S

TRW
Front brake disc TRW - DF6496S

Front brake disc
TRW -
Viite: DF6496S

TRW
Front brake disc TRW - DF6541S

Front brake disc
TRW -
Viite: DF6541S

TRW
Front brake disc TRW - DF6542S

Front brake disc
TRW -
Viite: DF6542S

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
150 asiantuntijaa valmiita auttamaan sinua
Maksu useassa erässä
Toimitus
samana päivänä
Helppo 14 päivän
palautusoikeus